Vanaf maart toont museum Villa Mondriaan een nieuwe horizon naast het vroege werk van Mondriaan. Vier verschillende perspectieven op de wereld en de kunst worden uitgelicht. Paul Kooiker, Rob Birza, Anne Feddema en Richard Hutten geven met hun kunst ieder een eigen kijk op het idee van kunst. Horizon toont van 6 maart tot 20 september een nieuwe verkenning van het perspectief, het kijken. Villa Mondriaan geeft nu voor het eerst volledig de ruimte aan drie hedendaagse kunstenaars om hun eigen blik te tonen. Ieder hebben ze een volledige ruimte om één serie te tonen en de bezoeker hun blik te laten ervaren. Hoewel de kunstenaars wel een voorbeeld in Mondriaan zien, is in hun kunst niets terug te zien van zijn primaire kleuren en zwarte, witte en grijze lijnen.
0 Comments
Geboren in Wuppertal en studeerde aan de academie voor vrije schilderkunst in Düsseldorf. Momenteel is zij docent schilderen bij verschillende kunstacademies. Haar schilderijen zijn zeer kleurrijk gelaagd en met veel contrast. Dit geeft een indrukwekkende, levendige compositie. Soms rustig en soms heel dynamisch. Ze werkt in series en start met meerdere schilderijen tegelijk. Met een gelijkmatig thema in verschillende variaties afhankelijk van haar stemming. Deze series kunnen goed bij elkaar maar zijn ook zeer geschikt als een werk op zichzelf. de collectie van Hans en Cora de Vries
7 maart t/m 14 juni 2020 Van 1969 tot aan 2004 leidde Cora de Vries (1944-2010) de befaamde galerie Collection d’art in Amsterdam, waar vele toonaangevende kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeerden. Parallel aan het galeriebeleid bouwde ze samen met haar man Hans de Vries een imposante privéverzameling op. Daarbij zocht het echtpaar nadrukkelijk naar kunstwerken die elkaar versterken in relaties en contrasten. EXIT 07.03.2020 - 31.05.2020
Met ‘EXIT’ vindt vanaf 7 maart 2020 de eerste overzichtstentoonstelling in België plaats van het werk van Kris Martin (°1972, Kortrijk, België). De kunstenaar is in ons land breed bekend voor zijn sculptuur ‘Altar’ op het strand van Oostende. Na zijn werk 20 jaar wereldwijd te hebben getoond, kan nu ook het Belgische publiek eindelijk uitgebreider kennismaken met zijn sprekende oeuvre. Kris Martin creëert uit objecten beelden die vragen oproepen over begrippen zoals vergankelijkheid, identiteit en dood. Dit zijn thema’s die al eeuwenlang de kunstgeschiedenis doorkruisen. Martin vervlecht in zijn werk dan ook kunstgeschiedenis, literatuur en mythes. Bovendien bespeelt hij mechanismen zoals herkenning en vervreemding om ons te doen stilstaan bij de grotere vragen. Op deze manier creëert hij ruimte voor reflectie, verzet of poëzie. De Zaanse kunstenaar Ger Zaagsma exposeert vroeg én nieuw werk op 7 en 8 maart a.s. bij Zaansgroen in Zaandam. Veel landschappen in breed perspectief. In olie en aquarel, felle wolkenluchten, het Zaanse slagenlandschap, spiegelingen in het water: Zaagsma's bekende rijke polders, aangevuld met zeegezichten.
21 februari tot en met 24 mei 2020 in het Van Gogh Museum, AmsterdamVan links naar rechts: Vincent van Gogh, Zelfportret met verbonden oor, 1889. The Samuel Courtauld Trust, The Courtauld Gallery, Londen Helene Schjerfbeck, Zelfportret, zwarte achtergrond, 1915. Finnish National Gallery / Ateneum Art Museum, Helsinki. The Hallonblad Collection Vincent van Gogh, Zelfportret, 1889. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo Het kunstenaarsportret: een portret van én door een kunstenaar. Met In the Picture. Kunstenaarsportretten staat het Van Gogh Museum voor het eerst in een tentoonstelling stil bij dit genre. De tentoonstelling geeft met meer dan zestig portretten uit de periode van 1850 tot 1920 een veelzijdig beeld van de rol en betekenis van het kunstenaarsportret.
De tentoonstelling brengt vele grote namen en nieuwe gezichten samen. Naast een flink aantal zelfportretten van Vincent van Gogh, waaronder het beroemde Zelfportret met verbonden oor (1889) uit The Courtauld Gallery in Londen en het niet langer betwijfelde Zelfportret (1889) uit het Nasjonalmuseet in Oslo, bevat de tentoonstelling onder meer portretten van Edvard Munch, Thérèse Schwartze, Gustave Courbet, Berthe Morisot en Helene Schjerfbeck. In the Picture presenteert daarnaast werk van moderne en hedendaagse kunstenaars die zich lieten inspireren door de zelfportretten van Van Gogh. Ook is er aandacht voor de vele films die aan Van Gogh zijn gewijd. De tentoonstelling opent aankomende vrijdag en is tot en met 24 mei 2020 te zien. Na de succesvolle tentoonstelling Vivian Maier – Street Photographer bij Foam in 2014 is aankomend voorjaar de tentoonstelling Vivian Maier – Works in Color te zien. Vivian Maier (New York, 1926-2009) was werkzaam als kinderoppas maar fotografeerde gedurende haar hele leven, zonder dat iemand uit haar omgeving ooit het resultaat hiervan zag. Haar werk werd pas na haar dood ontdekt toen een doos met negatieven op een lokale veiling werd aangeboden en vervolgens direct een wereldwijd sensatie veroorzaakte. Het indrukwekkende oeuvre van Maier kan zich meten met beroemde tijdgenoten.
De tentoonstelling is te zien van 10 april tot en met 28 juni 2020. De tranen van eros: Moesman, surrealisme en de seksen In de tentoonstelling De tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen in Centraal Museum Utrecht wordt de rode draad gevormd door thema’s als seks, fetisjisme, gender en taboes. De tentoonstelling laat zien hoe de surrealisten zich met hun radicaal vernieuwende, erotische beeldtaal vanaf de jaren dertig verzetten tegen het verstikkende conformisme en rationalisme. Met circa tweehonderdvijftig werken, waarvan ruim honderd bruiklenen uit de hele wereld, belicht het museum dit verhaal vanuit diverse perspectieven. De tentoonstelling is te zien van 15 februari tot en met 24 mei 2020.
Tekst Inge Koekoek
Foto’s Suhaila Sahmarani Op 4 september 2019 opende de kunstwinkel in het winkelcentrum Paddepoel in de stad Groningen. De winkel wordt beheerd door Kitty Blüm. Inclusief haar eigen werk exposeren er op dit moment 12 kunstenaars in de winkel. Al het werk in de winkel kan gekocht worden. Met trots presenteert Galerie Baudelaire [BE] van 19 t/m 22 maart 2020 op de MIA Photo Fair in Milaan een solotentoonstelling met fotografie van Jacquie Maria Wessels [NL] uit haar series Cityscapes en Garage Stills. De zorgvuldig gecomponeerde analoge fotoseries zijn soms vervreemdend en surrealistisch, maar het zijn ook documenten van verdwijnende werelden. De schilderachtige werken in beide series tonen een doordacht lijnenspel met uitdagende kleurenformaties en ensceneringen die een verrassende en aantrekkelijke schoonheid hebben.
|
Archives
Januari 2022
Categories
Alles
|
KunstKrant.nl Officiële Website Copyright
© KunstKrant.nl 1993 - 2024 All rights reserved. KunstKrant.nl Website is NOT responsible for any external link on the website Powered by: Uitgeverij Nobelman |
Contact
KunstKrant.nl | Kunstkrant.be Emdenweg 3 9723 TA Groningen Mobiel: +031 (0)6 50831893 E-mailadres: [email protected] |