KUNSTKRANT.NL
  • Nieuws
    • Nieuws 2021 >
      • Reportages & Recensies
  • Musea
  • Kunst video
  • Boeken
  • Duitsland
  • Kunstkrant.be
  • Contact
    • Over ons >
      • Missie
    • Adverteren
    • Wie zijn wij?
    • Schrijf voor ons
Foto

Sir Lawrence Alma-Tadema: klassieke verleiding

14/9/2016

0 Comments

 
Picture
Sir Lawrence Alma-Tadema, Een gunstig uitkijkpunt (detail), 1895, Collectie van Ann en Gordon Getty.
Van 1 oktober 2016 tot en met 7 februari 2017 presenteert het Fries Museum Alma-Tadema, klassieke verleiding. Uit heel de wereld komen topschilderijen van een van de meest succesvolle schilders van de 19de eeuw naar Leeuwarden. Sir Lawrence Alma-Tadema wordt tijdens zijn leven wereldberoemd met zijn werk. Hij neemt de kijker mee naar alledaagse scenes uit de klassieke oudheid en brengt deze tijd, als eerste, echt tot leven. Zijn beelden zijn zo herkenbaar en overtuigend, dat regisseurs al meer dan een eeuw zijn werken gebruiken als blauwdruk voor historische spektakelfilms. Meer dan tachtig schilderijen vertellen samen met persoonlijke voorwerpen en filmfragmenten over zijn weg naar roem en hoe hij ons beeld van de oudheid blijvend heeft bepaald. Alma-Tadema, klassieke verleiding is de grootste tentoonstelling gewijd aan zijn oeuvre in de afgelopen honderd jaar.
Picture10. Sir Lawrence Alma-Tadema, De dood van de eerstgeborene, 1872, olieverf op doek, 76.9 x 124.5 cm, 109 x 155.5 x 7.5 cm (lijst), Rijksmuseum, Amsterdam – legaat van Sir Lawrence Alma-Tadema, 1912. Foto © Rijksmuseum, Amsterdam
De Friese Lourens Alma-Tadema (1836 – 1912) volgde zijn opleiding tot schilder in Antwerpen en werkte in Brussel tot hij in 1870 naar Londen vertrok. Daar zou hij de rest van zijn leven wonen en werken. Hij liet zich naturaliseren en Lourens werd Lawrence Alma-Tadema. De kunstenaar ontwikkelde zich in Engeland tot een van de belangrijkste schilders van zijn tijd. Hij had een enorm netwerk en schildert in opdracht van welgestelde zakenlieden. Ook tegenwoordig is zijn werk nog in het bezit van de groten der aarde zoals George Lucas, Andrew Lloyd Webber en ons koningshuis. In 1899 werd Alma-Tadema geridderd en mocht zich voortaan ‘Sir’ noemen. Na zijn dood in 1912 liep Londen uit en werd hij als een beroemdheid begraven in de St. Paul’s Cathedral.

Hollywood
Sinds zijn huwelijksreis naar Rome en Pompeï was Alma-Tadema geboeid door de klassieke oudheid. Alma-Tadema ging te werk als een archeoloog, verzamelde antieke voorwerpen en reconstrueerde het verleden. Met zijn penseel wist hij als eerste een verloren wereld tot leven te wekken. Menig regisseur laat zich door zijn werk inspireren bij het maken van historische blockbusters als Ben-Hur en Gladiator. De tentoonstelling laat zien hoe zijn werk al meer dan een eeuw de filmwereld heeft beïnvloed en daarmee ons beeld van de oudheid heeft bepaald. Met deze originele invalshoek won het Fries Museum de tweejaarlijkse Turing Toekenning I (2015) van een half miljoen euro voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum.
 
Grootste collectie, grootste tentoonstelling
Het Fries Museum beschikt over de grootste Alma-Tademacollectie van Nederland, deels gekregen van Alma-Tadema zelf en zijn dochters Laurence en Anna. Het museum kan als enige museum in Nederland de volledige ontwikkeling tonen die de schilder doormaakte. In 2015 kocht het Fries Museum een belangrijk sleutelstuk van de kunstenaar: Ingang van het theater, dat decennialang eigendom was van de steenrijke Amerikaanse William H. Vanderbilt. Het schilderij wordt gezien als een van de belangrijkste werken van de hand van Alma-Tadema. Hij veroverde er de Amerikaanse markt mee en vestigde zo definitief zijn internationale roem. De expositie omvat ruim tweehonderd objecten, waaronder meer dan tachtig schilderijen van Alma-Tadema en tientallen tekeningen, prenten en voorwerpen uit zijn atelier. Alma-Tadema, klassieke verleiding is de grootste tentoonstelling in de geschiedenis van het Fries Museum. Bovendien is het internationaal gezien de grootste tentoonstelling gewijd aan zijn oeuvre in de afgelopen honderd jaar. 


Internationale top
Het Fries Museum heeft internationale Alma-Tadema- en filmexperts aangetrokken om samen met de eigen curatoren van het museum deze tentoonstelling te ontwikkelen: professor Elizabeth Prettejohn, Universiteit van York, Peter Trippi, expert 19de-eeuwse Europese schilderkunst uit New York en Dr. Ivo Blom van de Vrije Universiteit Amsterdam. Met gedeelde inspanningen zorgt dit internationale team ervoor dat de beste werken van Alma-Tadema uit heel de wereld naar Leeuwarden komen. De topstukken uit de eigen collectie worden aangevuld met tientallen schilderijen uit privécollecties en uit de collecties van onder meer Musée d’Orsay, the Royal Academy of Arts, Tate en het Uffizi. Vele van de meer dan tachtig schilderijen zijn voor het eerst sinds lange tijd weer voor het publiek te zien.


Leeuwarden - Wenen – Londen
Alma-Tadema, klassieke verleiding gaat na Leeuwarden op reis door Europa. Het Fries Museum stuurt de tentoonstelling eerst naar Wenen en daarna naar Londen, waar Sir Lawrence Alma-Tadema zijn grootste internationale succes beleefde. Van 23 februari tot en met 18 juni 2017 is de expositie te zien in Belvedere in Wenen. Oostenrijks bekendste kunstcollectie is te vinden in dit museum dat huist in een van de Belvedere Paleizen, een UNESCO Werelderfgoedlocatie. Van 7 juli tot en met 29 oktober 2017 staat Alma-Tadema: At Home in Antiquity in Leighton House Museum, de voormalige woning en studio van de toonaangevende Victoriaanse kunstenaar Lord Leighton (1830-1896). Alma-Tadema was bevriend met Leighton en diens huis herinnert aan Tadema’s vergelijkbare huis en salonatelier in Londen. Leightons woning werd bescheiden gebouwd, maar groeide uit tot een 'privépaleis van kunst' en wordt nu beschouwd als een van de mooiste architectonische bezienswaardigheden in Londen.


Publicatie en kinderboek
Bij de tentoonstelling Alma-Tadema, klassieke verleiding geeft het Fries Museum een publicatie en een kinderboek uit. Het boek bij de tentoonstelling belicht leven en werk van Alma-Tadema door verschillende (inter)nationale experts. Het boek wordt uitgegeven door Prestel en verschijnt in drie talen. De Nederlandse editie heeft dezelfde titel als de tentoonstelling, de Engelse draagt de titel Lawrence Alma-Tadema. At home in Antiquity en de Duitse uitgave heet Lawrence Alma-Tadema. Klassische Verführung. Daarnaast brengt het Fries Museum voor het eerst een kinderboek uit. Vanuit het perspectief van een van zijn dochters wordt over het leven van Alma-Tadema verteld. Het verhaal is geschreven door kunsthistorica en kinderboekschrijfster Lida Dijkstra en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Het boek wordt in het Fries en in het Nederlands uitgegeven door Uitgeverij en draagt de titel Wenje yn in skilderij / Wonen in een schilderij. Beide publicaties zijn vanaf 1 oktober verkrijgbaar in de museumwinkel.


Activiteiten
Bij de tentoonstelling wordt ook een uitgebreid activiteitenprogramma aangeboden: verschillende verdiepende lezingen, een publiekssymposium, kunstworkshops, diverse bijzondere filmvertoningen en een roman toga party! Naast het eigen programma organiseert ook de Vrije Academie diverse verdiepende activiteiten bij Alma-Tadema, klassieke verleiding.
 
Alma-Tadema, klassieke verleiding is onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Voor deze tentoonstelling en het begeleidende filmprogramma werkt het Fries Museum samen met EYE en Slieker Film.
De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door genereuze bijdragen van de Turing Foundation, Provincie Fryslân, BankGiro Loterij, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Woudsend Anno 1816, de Rijksoverheid (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Financiën een indemniteitsgarantie toegekend), Nelleke Nix Studio Gallery Press Inc., Vrienden van het Fries Museum, Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Gifted Art, Het Nieuwe Stads Weeshuis en Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel.
Ingang van het theater is verworven met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Saskia Fonds en Van Rijn Fonds), de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds, de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, de Vrienden van het Fries Museum.
De tentoonstellingspublicatie is mede tot stand gekomen door een genereuze gift van de Isaacson-Draper Foundation.
Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas en de BankGiro Loterij.
​

Picture
8. Sir Lawrence Alma-Tadema, Onbewuste rivalen, 1893, olieverf op doek, 45.1 x 62.8 cm, 74.5 x 92.6 x 7.4 cm (lijst), Bristol Museums & Art Gallery, Bristol
0 Comments



Leave a Reply.

    Subscribe

    * indicates required

    Archives

    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Maart 2014

    Categories

    Alles
    #Aimée Zito Lema
    #architecturale Installaties
    #architectuur
    #Argentijnse Kinstenaar
    Beeldhouwers
    Bkkc
    Carina De Rooij
    #CBK
    #decorative Abstraction
    #design Museumgent
    #digitale Afbeeldingen
    #DJmobile
    #Dorderechtmuseum
    #DRENTHEMUSEUM
    DRENTSE LANDSCHAP
    #drukwerk
    #economish
    Expositie
    #fotografie
    #fotomanifestatie
    #foto's
    Fred Velders
    #gigantische Sculpturen
    #Giogio Andreotta Calo
    #Glas-in-loodraam
    #globalisatie
    #Godefridus
    #installatie
    #Intalatie
    #interactie
    Internationale Verzamelingen
    #interpretive Mechanisms
    #intersecting Colour
    #INTO NATURE
    #in Vivo
    #kunst
    #Kunstenaar
    #kunstenaars
    Kunstliefhebber
    #LANDSCAPE
    #landschap
    #León Ferrari
    Mudia
    #museumBelvédère
    Museum De Fundatie
    #natuurbelving
    #NATUURE
    #noorderlichzomer
    #PHOTOGRAPHY
    #Recente Ondekking
    # RUTGER BRANDT GALLERY
    Ruud De Caluwé
    Schilderijen
    #social
    Spelletjes
    #steden Bouwen
    Steppie Lloyd Trumpstein
    #tentoonstelling
    Tentoostelling
    Theo Van De Goor
    Tilburg
    Totaalkunstwerk
    #traditionele Afbeeldingen
    #VerenigingRembrandt
    Verlevendigen
    Video
    #WANDELROUTE
    #ZOMER TWEEDE IDITIE

    RSS-feed

KunstKrant.nl  Officiële Website Copyright
© KunstKrant.nl 2020
All rights reserved. 
KunstKrant.nl Website is NOT responsible for any external link on the website
Powered by: Uitgeverij Nobelman


                
                  Links
www.brand-communications.nl
www.stadmagazine.nl
www.granturismomagazine.nl
www.kunstkrant.nl
www.nobelman.nl
www.aviazine.nl

​

Contact
KunstKrant.nl | Kunstkrant.be
Emdenweg 3 
9723 TA Groningen

Mobiel: +031 (0)6 50831893

E-mailadres: info@kunstkrant.nl
  • Nieuws
    • Nieuws 2021 >
      • Reportages & Recensies
  • Musea
  • Kunst video
  • Boeken
  • Duitsland
  • Kunstkrant.be
  • Contact
    • Over ons >
      • Missie
    • Adverteren
    • Wie zijn wij?
    • Schrijf voor ons