Vluchtelingen kiezen een ‘Piece of art’ uit de collectie moderne sieraden van Museum Arnhem. Het museum toont levensgrote portretfoto’s van vluchtelingen met een modern sieraad in Rozet. In De Koepel in Arnhem (voormalige koepelgevangenis) worden sinds september 2015 ongeveer 400 vluchtelingen opgevangen. Allemaal mannen, voornamelijk uit Syrië, Irak en Eritrea, van 20 tot 45 jaar. Tussen De Koepel en de Arnhemse binnenstad ligt Museum Arnhem. De mannen lopen vaak langs het museum als ze naar de stad gaan.
Als tegenhanger van al het nieuws over vluchtelingen, de feiten en de emoties, bedacht Museum Arnhem het project Opsteker: Een uitnodiging aan deze mannen om met een sieraad uit de museumcollectie te poseren voor een foto. Bij het kiezen van het sieraad dat hen persoonlijk het meeste aansprak kwamen allerlei verhalen los, over hun beroep, opleiding, familie, vriendinnen, herinneringen, dromen en verlangens. Deze verhalen zijn opgetekend en vertaald en zijn bij de foto’s te zien in cultuurgebouw Rozet in Arnhem. De foto’s zijn gemaakt door de Arnhemse fotograaf Jantien de Bruin. Museum Arnhem bezit ruim 600 hedendaagse sieraden van Nederlandse ontwerpers. Ongeveer twintig vluchtelingen deden mee aan dit project en kozen sieraden van onder anderen Gijs Bakker, Peggy Bannenberg, Ruudt Peters, Felieke van der Leest, Beppe Kessler, Paul Beckman. Stuk voor stuk prachtige collectiestukken, van uitbundig tot ingetogen, met een voorstelling of juist abstract. De mannen zagen het als ‘Pieces of art’ die bij hen verhalen en herinneringen opriepen. Trots lieten ze zich het sieraad opspelden en gingen er mee op de foto. Museum Arnhem is er van overtuigd dat cultuur verbindt. Cultuur nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan, elkaar te begrijpen, samen te ervaren en te beleven. Cultuur vraagt ook om respectvol en zorgvuldig met elkaar omgaan. Om de verbinding tussen de vluchtelingen en onze samenleving zichtbaar te maken gingen enkele mannen op de foto met een Nederlandse vriend of vriendin. Achttien foto’s zijn levensgroot geprint en worden getoond in het cultuurgebouw Rozet in Arnhem. Bij de opening bleek hoe trots de mannen op hun foto’s zijn en wat het project voor hen betekent. Zij kregen allemaal een set geprinte foto’s mee, die ze wellicht nu als profielfoto op Facebook gebruiken. Bij het project werkte Museum Arnhem samen met COA, Arnhem voor Vluchtelingen, Diner bij de buren/Welkom in Arnhem.
0 Comments
Leave a Reply. |
Archives
Januari 2022
Categories
Alles
|
KunstKrant.nl Officiële Website Copyright
© KunstKrant.nl 2020 All rights reserved. KunstKrant.nl Website is NOT responsible for any external link on the website Powered by: Uitgeverij Nobelman |
Contact
KunstKrant.nl | Kunstkrant.be Emdenweg 3 9723 TA Groningen Mobiel: +031 (0)6 50831893 E-mailadres: info@kunstkrant.nl |