Tekst Ilse van der Wal Fotografie Suhaila Sahmarani Het Drents Museum in Assen presenteert van 28 februari tot en met 4 september de grote internationale archeologische tentoonstelling: Maya's - Heersers van het Regenwoud. Met een unieke mix van meer dan 200 objecten is de tentoonstelling een ontdekkingstocht door de mysterieuze Mayacultuur en tegelijkertijd een schatkamer van prachtige Maya-objecten. Veel van de objecten die uit Midden-Amerika naar Assen komen, zijn nog nooit in Europa te zien geweest en sommige stukken zijn zelfs helemaal nog nooit in een museum getoond. Hoe kon de Mayabevolking in grote steden midden in het onherbergzame en gevaarlijke regenwoud overleven? Dat is de centrale vraag achter de tentoonstelling. De expositie is hier ook naar ingericht. Wanneer je de ruimte binnentreedt, sta je onmiddellijk in een groot regenwoud. Het idee hierachter is dat je, net als bij de Maya's, door het regenwoud heen moet 'klimmen' om bij de tempel te komen. Wanneer je verder loopt, doemt in de ruimte erachter een gestileerde Mayatempel op. Hierin staan de schijnwerpers gericht op bijzondere objecten: prachtige sieraden van jade en schelpen, bijzonder gedetailleerde beeldhouwwerken, kleurrijk beschilderd keramiek en grote stèles; dit zijn stenen met hiërogliefen.
Direct om de hoek van het regenwoud is een zithoek te vinden met tientallen koptelefoons waar je kunt luisteren naar een bijzonder verhaal over de schepping van de Maya's. Zo geloofden zij dat ze van maïs gemaakt waren door de goden en daarom had dit gewas voor hen een bijzondere mythologische waarde. Ook was maïs het fundament onder de monumentale piramides. Omdat maïs centraal staat voor de Maya's, is de kleur geel in de tentoonstelling prominent. De reusachtige Mayatempel bestaat daarom ook enkel uit de kleuren geel en oranje. Tussen de 'muren' van de gele tempel pronken de verschillende Maya-objecten. Allereerst is er natuurlijk het beroemde masker, gemaakt van jade, obsidiaan en schelpen, dat hét gezicht is van de Mayatentoonstelling. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel kleur dat masker bevat en om te bedenken hoe goed dat masker al die tijd bewaard is gebleven. Ook is er een aantal stèles te zien met hiërogliefenteksten en afbeeldingen van Mayakoningen. Op een van deze stèles is een afbeelding te zien van een balspel dat de Maya's speelden. In dit bijzondere spel is het de bedoeling dat de teams een bal overspelen, waarbij ze de bal alleen met hun heupen en dijen mogen raken. Het doel van het spel is om de bal door een stenen ring te spelen die aan een van de tribunes is bevestigd. Bij vrijwel alle objecten is ernaast, op de muur, een verhaal te lezen waarin heel helder iets wordt uitgelegd over de Mayacultuur. Het interessante is dat er vooraal aangetoond wordt hoeveel de Maya's eigenlijk lijken op de mens van nu. Er wordt gedemonstreerd dat er wel degelijk overeenkomsten zijn tussen de Mayacultuur en de hedendaagse leefstijl. Dit maakt de tentoonstelling erg boeiend, ook voor diegenen die minder geïnteresseerd zijn in archeologie. Op zaterdag 28 februari is de officiële opening van de tentoonstelling, waarbij ook de minister van sport en cultuur uit Guatemala aanwezig zal zijn. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een publicatie Maya's – Heersers van het Regenwoud. Deze uitgave is verkrijgbaar in de museumshop. De expositie kan nog bezocht worden tot en met 4 september.
0 Comments
Leave a Reply. |
Archives
Januari 2022
Categories
Alles
|
KunstKrant.nl Officiële Website Copyright
© KunstKrant.nl 2020 All rights reserved. KunstKrant.nl Website is NOT responsible for any external link on the website Powered by: Uitgeverij Nobelman |
Contact
KunstKrant.nl | Kunstkrant.be Emdenweg 3 9723 TA Groningen Mobiel: +031 (0)6 50831893 E-mailadres: info@kunstkrant.nl |