Een tentoonstelling over 19e-eeuwse voedselstillevens en hedendaags fooddesignIn Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign zet De Mesdag Collectie voor het eerst de vrouw achter de beroemde zeeschilder Hendrik Willem Mesdag in de schijnwerpers: Sientje Mesdag-Van Houten (1834-1909). Binnen haar leven vormde niet alleen het maken van kunst, maar ook eten een belangrijke rol, zowel op het doek als op het bord. De voedselstillevens die Sientje schilderde en de feestelijke diners die zij met haar echtgenoot thuis organiseerde, vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling Eten bij de kunstenaar. De voedselstillevens uit het einde van de 19e eeuw worden samen getoond met hedendaagse kunst en fooddesign, waardoor de veranderingen van het weergeven en presenteren van eten in kaart worden gebracht. Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign is gemaakt door de deelnemers aan De Kunst van het Tentoonstellen, een training voor jonge tentoonstellingsmakers georganiseerd door het Van Gogh Museum. Feestelijke diners
Sientje Mesdag-Van Houten (1834-1909) was verzot op eten: op haar bord en op het doek. De voedselstillevens die Sientje schilderde en de feestelijke diners die zij met haar echtgenoot thuis organiseerde, vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling Eten bij de kunstenaar. De bezoeker komt in de tentoonstelling letterlijk thuis bij het echtpaar Mesdag, want De Mesdag Collectie is gehuisvest in de voormalige residentie. Hier schilderde Sientje haar voedelstillevens en fêteerde zij samen met haar echtgenoot hun vrienden uit de kunstenaarswereld. In Eten bij de kunstenaar zullen meerdere voedselstillevens van Sientje te zien zijn, als ook voedselstillevens van kunstenaars uit de verzameling van het echtpaar zoals ‘Stilleven met appels’ (Gustave Courbet), ‘Stilleven’ (Jean François Millet) en ‘Vis’ van (Antoine Vollon). Ook persoonlijke objecten zijn te bewonderen zoals de menukaart van het diner ter ere van Sientjes 70ste verjaardag op 23 december 1904. Verleden, heden, toekomst Naast een 19e-eeuwse blik wordt in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan de hedendaagse visie op het voedselstilleven. Kunstenaars als Holger Niehaus (fotografie), Elspeth Diederix (fotografie), Luc Tuymans (schilderwerk) en Hans op de Beeck (sculptuur-tafel) laten in hun klassieke stillevens een evenwichtige compositie en verstilling zien. Andere kunstenaars zoals Itamar Gilboa (sculpturen van gips), Daniel Spoerri (schilderwerk) en Sylvie Zijlmans (fotografie) gooien juist het clichébeeld van het stilleven omver en tonen nieuwe vormen hiervan. Tot slot geven verschillende fooddesigners een blik op de toekomst van ons voedsel. Zij experimenteren bijvoorbeeld met vraagstukken over onder andere onze eetcultuur, voedselproductie en de effecten hiervan op mens en milieu. Dit is terug te zien in de werken van onder meer Chloé Rutzerveld, Marije Vogelzang en Janne Kyttanen. Meesterproef Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign is ontwikkeld door de deelnemers van De Kunst van het Tentoonstellen, een training voor jonge tentoonstellingsmakers georganiseerd door het Van Gogh Museum. Als meesterproef ontwikkelen zij een tentoonstelling in De Mesdag Collectie: Eten bij de kunstenaar. Expositie: Eten bij de kunstenaar – van stilleven tot fooddesign Locatie: De Mesdag Collectie, Den Haag Wanneer: 26 augustus t/m 30 oktober 2016 www.demesdagcollectie.nl
0 Comments
Leave a Reply. |
Archives
Januari 2022
Categories
Alles
|
KunstKrant.nl Officiële Website Copyright
© KunstKrant.nl 1993 - 2024 All rights reserved. KunstKrant.nl Website is NOT responsible for any external link on the website Powered by: Uitgeverij Nobelman |
Contact
KunstKrant.nl | Kunstkrant.be Emdenweg 3 9723 TA Groningen Mobiel: +031 (0)6 50831893 E-mailadres: [email protected] |