Niets menselijks is ons vreemd
'Ik ben een mens en niets menselijks is mij vreemd'. Deze uitspraak van de Romeinse toneelschrijver Terentius (ca. 190 – 159 v.Chr.) is van alle tijden. Mensen blijven elkaar verbazen met weinig verheven gevoelens als ruzie, jaloezie en wreedheid maar ook met liefde, inzicht, kennis en schoonheid. Vier kunstenaars tonen in Museum van Bommel van Dam hun persoonlijke visie op het mens zijn: Van een zwoele dans op zijde tot heftige beelden van de ouderdom, van tot leven gewekte godinnen tot onnavolgbare zelfportretten. De tentoonstelling wordt op 10 april om 15.00 uur geopend door Jos Teeuwen, wethouder van Stedelijke Ontwikkeling, Cultuur, Toerisme en Euregionale samenwerking van de gemeente Venlo.
Vier kunstenaars, vier interpretaties.
Gastconservator Willebrord de Winter (Rotterdam, 1941) is opgeleid in de traditie van het tekenen naar waarneming. De expressieve mensfiguren in zijn kleurrijke schilderijen en bronzen beelden laat hij reflecteren met werken uit de museale collectie, alsmede met het werk van drie speciaal voor deze expositie geselecteerde kunstenaars, waarin de mens centraal staat. Zien de kunstenaars datgene waar ze oog voor hebben? Of is hun werk het resultaat van de verbeelding, gevoed door de buitenkant van het verschijnsel mens? Zo laat Feng Bin (Chengdu (China), 1962) een op zijde geschilderd doek van maar liefst 700x175cm zien uit zijn Dancing Series. Anders dan de Westerse cultuur, waar elkaar zoenen of knuffelen heel gebruikelijk is, is de Chinees in het openbaar minder intiem en beperkt hij zich tot een handdruk. Ook dansen wordt in het conservatieve China als een uiting van intimiteit gezien. Feng Bin toont ons schimmige figuren in een niet-definieerbare setting. Zijn het de geneugten, verleidingen en verlangens van het dansen die hij ons laat zien, of is het de intieme genegenheid tussen vreemden? Welke betekenis heeft het menselijk lichaam? Die vraag fascineert Riet van der Lubbe (Den Haag, 1942). Wat maakt een mens van vlees en bloed tot een unieke wezen? Wat is zijn identiteit? In haar werk vergroot Van der Lubbe uitsneden van lichamen uit, van pasgeborenen tot hoogbejaarden uit verschillende culturen. Ze brengt de eigenheid van het lichaam van die ene mens pur sang in beeld, in al zijn beperktheid, kwetsbaarheid en eindigheid. In Venlo toont ze bovendien een aantal werken waarin de transgenderthematiek naar voren komt. Lique Schoot (Arnhem, 1969) houdt zich bezig met de LS data, één groot conceptueel kunstwerk dat zich beeld voor beeld uitbreidt in de tijd. Elk werk is gebaseerd op een datum uit het leven van de kunstenaar. Ze toont haar installatie Lost in Silence 16 04/09 10/25, waarin zij onze huidige identiteit bevraagt. In een tijd van oorlogsdreiging en snelle technologische ontwikkeling lijkt het alsof de mens in een identiteitscrisis is beland en meer dan ooit op zoek is naar zichzelf. Dat wordt o.a. zichtbaar op social media waar mensen zoveel mogelijk van zichzelf willen laten zien. Kunnen we onze identiteit veranderen als we ons eigen leven zoveel mogelijk registreren? De tentoonstelling is van 10 april t/m 2 oktober 2016 in Venlo te bezoeken. www.vanbommelvandam.nl Niets menselijks is ons vreemd 10 april t/m 2 oktober 2016 Museum van Bommel van Dam Deken van Oppensingel 6 in Venlo Open: dinsdag t/m zondag, 11.00 – 17.00 uur. Gesloten op maandagen.
0 Comments
Leave a Reply. |
Archives
Januari 2022
Categories
Alles
|
KunstKrant.nl Officiële Website Copyright
© KunstKrant.nl 1993 - 2024 All rights reserved. KunstKrant.nl Website is NOT responsible for any external link on the website Powered by: Uitgeverij Nobelman |
Contact
KunstKrant.nl | Kunstkrant.be Emdenweg 3 9723 TA Groningen Mobiel: +031 (0)6 50831893 E-mailadres: [email protected] |