Tekst Ilse van der Wal Fotografie Wesley Ferwerda In januari 2016 is de tweede editie van het DWDD Pop-Up Museum geopend, wederom in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Dit jaar is er als aanvulling op de tentoonstelling ook een boek uitgebracht, om de zalen en de keuzes van de gastconservatoren te 'bewaren'. In het boek DWWD Pop-Up Museum – Verborgen kunstwerken uit Nederlandse musea zijn alle gastconservatoren van de eerste en tweede editie opgenomen. Het boek laat een grote variatie aan kunstwerken zien, waarbij eerst alle werken uit de eerste editie worden besproken en daarna die uit de tweede editie. Het idee achter het Pop-Up Museum is dat er verborgen kunst getoond wordt, uitgekozen door bekende Nederlanders en afkomstig uit depots van de beste musea in Nederland. Het boek begint met een collectie van het Gemeentemuseum Den Haag, uitgekozen en toegelicht door Joost Zwagerman. Het betreft een collectie van werken die volgens Zwagerman één ding met elkaar gemeen hebben, namelijk: breekbare verstilling. De schrijver zou in 2015 nog een kunstcollege geven in DWDD over de Engelse kunstenaar J.M.W. Turner. Door zijn overlijden is dat er niet meer van gekomen. Om alsnog zijn verhaal over Turner te kunnen vertellen is ook zijn essay in het boek opgenomen.
De tweede collectie die in het boek getoond wordt is samengesteld door Nico Dijkshoorn. Bij de kunstwerken heeft Dijkshoorn op gevoel teksten geschreven, die naast de schilderijen geplaatst zijn. Hoofdredactrice van de Nederlandse Harpers' Bazaar, Cécile Narinx heeft gekozen voor een selectie van kledingstukken van verschillende Nederlandse modemerken, waarover ze veel weet te vertellen. Carice van Houten, een van de gastcuratoren van de tweede en huidige editie van het Pop-Up Museum, heeft een weemoedige, doch romantische collage gemaakt van werken uit het depot van het Kröller-Müller Museum. Paul de Leeuw, ook een van de deelnemers aan de tweede editie, laat een bijzondere collectie aan 'foodporn' zien, gevonden in het depot van het Museum Boijmans Van Beuningen. Het boek is op een zeer afwisselende manier ingedeeld. Soms worden de uitgekozen kunstwerken vooraf toegelicht. Andere keren staan er afzonderlijke stukjes tekst en uitleg naast de werken. De collecties laten ook een enorme diversiteit zien. Van stillevens tot portretten, van beelden tot foto's. Het boek DWDD Pop-Up boek is fantastisch vormgegeven en daardoor ontzettend leuk om door te bladeren. Maar het is zeker niet alleen een plaatjesboek, want de redenen achter de keuzes van de gastconservatoren zijn minstens zo interessant. Het is een prachtige aanvulling op de tentoonstelling en zowel voor de kunstliefhebber als voor de leek een aanrader.
0 Comments
Leave a Reply. |
Archives
Januari 2022
Categories
Alles
|
KunstKrant.nl Officiële Website Copyright
© KunstKrant.nl 1993 - 2024 All rights reserved. KunstKrant.nl Website is NOT responsible for any external link on the website Powered by: Uitgeverij Nobelman |
Contact
KunstKrant.nl | Kunstkrant.be Emdenweg 3 9723 TA Groningen Mobiel: +031 (0)6 50831893 E-mailadres: [email protected] |