KUNSTKRANT.NL
  • Nieuws
    • Nieuws 2021 >
      • Reportages & Recensies
  • Musea
  • Kunst video
  • Boeken
  • Duitsland
  • Kunstkrant.be
  • Contact
    • Over ons >
      • Missie
    • Adverteren
    • Wie zijn wij?
    • Schrijf voor ons
Foto
Afbeelding
​


​KunstKrant.nl is dé online krant over beeldende kunst en kunstenaars, musea, galeries, beurzen, veilingen en exposities. 
KunstKrant.nl brengt het laatste nieuws als het gaat om exposities en staat vol met artikelen en interviews over beeldende kunst. 
​ Vergeet niet je in te schrijven voor de nieuwsbrief!

Volg ons ook op Twitter, Facebook & Instagram

Museum Arnhem ontvangt 115 hedendaagse Indiase kunstwerken

13/1/2022

0 Comments

 

Ruimhartige schenking van voormalig minister Eegje Schoo

​

Foto
Gogi Saroj Pal, z.t. (gevleugelde vrouwfiguur), 1991 (Fotografie Marc Pluim).
​Museum Arnhem heeft een ruimhartige schenking gekregen uit de Collectie Schoo. Het museum ontvangt 115 hedendaagse Indiase kunstwerken van in totaal 40 kunstenaars, afkomstig uit de verzameling van voormalig minister Eegje Schoo. Het gaat om werk op papier, grafiek, schilderijen en stukken van museaal formaat, overwegend uit de periode 1980-2000. Samen met de staf van Museum Arnhem maakte Schoo een representatieve doorsnede van haar collectie voor het museum. De schenking gebeurt op een mooi moment, vlak voor de heropening van het museum komend voorjaar. Directeur Saskia Bak spreekt van een ‘in Europa, volstrekt unieke verzameling’. Een aantal tekeningen en schilderijen is te zien als onderdeel van de openingspresentaties
Foto
Bhupen Khakar, Two men under the fan, 1984 (Fotografie Marc Pluim).
​Voormalig Minister Schoo bouwt de collectie in een aantal decennia op. Na haar ministerschap (Ontwikkelingssamenwerking) in het eerste kabinet Lubbers is Schoo van 1987-1991 Nederlands ambassadeur in India. Schoo reist tijdens haar ministerschap naar Bombay en doet haar eerste kunstaankoop. Later als ambassadeur reist zij door heel India om kunstenaarsateliers, galeries en lokale kunstcentra en opleidingen te bezoeken. In die periode brengt zij een groot deel van haar collectie moderne kunst bijeen, waarvan nu een deel naar Arnhem komt. De nadruk ligt op figuratieve kunst, passend bij de collectie moderne en hedendaagse kunst van Museum Arnhem. 
Foto
Gopi Krishnan, z.t. (Figuren en dieren), 1992 (Fotografie Marc Pluim).
Directeur Saskia Bak over de schenking: “Wij ontvangen een verzameling werken die, althans in Europa, volstrekt uniek is. Wij onderschrijven de stelling van Schoo dat dit thuishoort in een museum voor moderne en hedendaagse kunst. De schenking past bij ons beleid om ons meer internationaal te richten, liefst buiten de platgetreden paden. Bovendien plaatst de schenking onze collectie in een breder perspectief. We zijn ontzettend dankbaar dat we onze collectie met deze schenking mogen verrijken.”
 
Eegje Schoo over de schenking: “India is enorm rijk aan beeldende kunst. Traditioneel, modern, en alles wat daartussen zit. Behalve de kunstacademies en de nog door Jawaharlal Nehru opgerichte Lalit Kala kunstcentra, waren er in de jaren tachtig in steden als Calcutta, Delhi, Bombay, Jaipur of Madras nog nauwelijks galeries. Ik vond het een groot avontuur om kunstenaars thuis te bezoeken, kunst te kopen en mijn enthousiasme te delen met bezoekers van onze residentie, met intellectuelen, zakenlieden en andere verzamelaars. Voor een ambassadeur was het bovendien een geweldige manier om te netwerken en het land te leren kennen. Ik ben enorm blij met de hoeveelheid en verscheidenheid aan werk dat nu deel gaat uitmaken van de kwaliteitscollectie van Museum Arnhem.” 
 
Nieuw museum op een vertrouwde plek
In voorjaar 2022 heropent Museum Arnhem. Het museum verdubbelt in oppervlakte door een nieuwe museumvleugel van Benthem Crouwel Architects. De bestaande zalen zijn opgeknapt. De karakteristieke koepel van het gebouw wordt het kloppend hart van het museum. Van daaruit begint het bezoek; publiek loopt de vertrouwde en nieuwe museumzalen in, of stapt naar buiten om de vernieuwde beeldentuin te bezoeken. 

Museum Arnhem
Broekstraat 32
6828 PZ Arnhem
www.museumarnhem.nl


Lees in de bijlage over hoe de collectie van Eegje Schoo tot stand kwam.
​Hoe de collectie van mevrouw Schoo tot stand kwam Eegje Schoo was minister Ontwikkelingssamenwerking in het eerste kabinet Lubbers. Samen met haar man Arie Pais, die in het eerste kabinet van Van Agt de portefeuille Onderwijs en Wetenschappen beheerde, vormde zij het eerste en tot nu toe enige ministeriële echtpaar in Nederland. Na haar ministerschap was Schoo gedurende een kleine vier jaar Nederlands ambassadeur in India (1987-91). Als minister had ze in het toenmalige Bombay de internationale moderne kunst ontdekt en haar eerste aanschaf gedaan.

In Delhi werd zij al gauw een enthousiaste bezoeker van de enkele galeries die Delhi rijk was. Ze vond en kocht er interessant werk en zocht bij voorkeur kunstenaars op in hun ateliers. En niet alleen in Delhi. Ze bereisde nagenoeg het gehele land, waarbij lokale kunstcentra en kunstopleidingen ook op haar programma stonden mits deze in het reisschema pasten. Ook in India onbekend werk uit Calcutta (Kolkata) en Bombay (Mumbay), Madras (Chennai) Ahmedabad en Jaipur, Vadodara (Baroda), Chandigarh en Trivandrum kwam in haar residentie terecht, naast werk van enkele bekende Indiase en Europese kunstenaars.

Aan het eind van haar ambassadeurschap werd haar de gehele benedenverdieping van de National Gallery of Modern Art in New Delhi aangeboden om de eigenzinnig en eclectisch samengestelde collectie in zijn geheel aan Indiase kunstenaars, kunsthistorici en andere liefhebbers van eigentijdse kunst te kunnen laten zien voordat deze het land verliet.

In Amsterdam richtte ze vervolgens de non-profit Foundation for Indian Artists op, en een bijbehorende galerie. Daarmee verrichtte ze samen met de galeriemedewerkers pionierswerk voor de bekendheid van de eigentijdse Indiase kunst in Europa. Schoo bleef actief werk verwerven voor zowel de galerie als voor haar privéverzameling.

In de jaren negentig verwierf ze meer werk van kunstenaars die al toegang hadden tot de internationale markt en musea, en die nu samen met enkele kunstenaars die in de jaren tachtig nog op de academie zaten ook buiten India bekendheid genieten. In de 21e eeuw concentreerde zij zich vooral op Delhi waar ze tot aan de Covid-pandemie nog regelmatig verbleef. Schoo kocht met name werk op papier: aquarellen, tekeningen, en grafiek, maar ook beelden en keramiek, en doeken van museaal formaat.

De schenking aan Museum Arnhem betreft 115 werken van in totaal 40 kunstenaars. Het meeste hiervan is gemaakt in de periode 1980-2000. Bij de selectie is getracht een representatieve uitsnede van de Collectie Schoo samen te stellen, met werk van zowel makers die Schoo lange tijd heeft gevolgd als kunstenaars van wie ze incidenteel werk verwierf. De nadruk ligt op de figuratieve kunst, passend bij de collectie moderne en hedendaagse kunst van Museum Arnhem, maar er zit ook abstract werk bij van Jaipur- tantristen en kunstenaars uit Delhi, Madras en Cholamandal.

​Museum Arnhem ontving van de Collectie Schoo in totaal 115 werken, van de volgende kunstenaars: Shobha Broota, Jogen Chowdhury, Jayashree Chakravarty, Devraj Dakoji, Anju Dodiya, Jaya Ganguly, P Gopinath, Laxma Gould, MF Husain, Latika Katt, Bhupen Khakhar, Prabhakar Kolte, Gopi Krishnan, Sheila Makhijani, Nalini Malani, Prafulla Mohanti, Ghansyam Nimbark, Surendran Nair, Gogi Saroj Pal, KC Pyne, Krishna Reddy, NN Rimzon, Rekkha Rodwittya, Raja Babu Sharma, Ghulam Mohammed Sheikh, Nilima Sheik, Arpita Singh, Shambavi Singh, Janghar Singh Shyam, Sanjeev Sinha, Sanjeev Soni, Frances Newton Souza, KG Subramanyan, Dilip Sur, Vivan Sundaram, Jagdish Swaminathan, Konur Tapas, SG Vasudev, Aji VN, Acharya Vyakul.
0 Comments



Leave a Reply.

    Musea agenda
    Foto

    In de ban van de Ararat 

    Vanaf  1 september tot en met 14 september  tentoonstelling van 2022 
     www.tentoonstellingsprijs.nl

    Archieven

    Maart 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Augustus 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juni 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Januari 2021
    November 2020

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

KunstKrant.nl  Officiële Website Copyright
© KunstKrant.nl 2020
All rights reserved. 
KunstKrant.nl Website is NOT responsible for any external link on the website
Powered by: Uitgeverij Nobelman


                
                  Links
www.brand-communications.nl
www.stadmagazine.nl
www.granturismomagazine.nl
www.kunstkrant.nl
www.nobelman.nl
www.aviazine.nl

​

Contact
KunstKrant.nl | Kunstkrant.be
Emdenweg 3 
9723 TA Groningen

Mobiel: +031 (0)6 50831893

E-mailadres: info@kunstkrant.nl
  • Nieuws
    • Nieuws 2021 >
      • Reportages & Recensies
  • Musea
  • Kunst video
  • Boeken
  • Duitsland
  • Kunstkrant.be
  • Contact
    • Over ons >
      • Missie
    • Adverteren
    • Wie zijn wij?
    • Schrijf voor ons