KUNSTKRANT.NL
  • Nieuws
    • Nieuws 2021 >
      • Reportages & Recensies
  • Musea
  • Kunst video
  • Boeken
  • Duitsland
  • Kunstkrant.be
  • Contact
    • Over ons >
      • Missie
    • Adverteren
    • Wie zijn wij?
    • Schrijf voor ons

Reportage en recensies

Expositie 'Pushing up Daisy' Nutshuis Den Haag

13/11/2013

0 Comments

 

Een project i.s.m. Adam Osman & Boris Acket

‘Pushing up Daisy’ is een kunstproject van Adam Osman en Boris Acket rondom een gestorven boom in Den Haag, genoemd ‘Daisy’. ‘Daisy’ staat hier voor een madelief die zich uit de aarde opheft. Adam Osman en Boris Acket zijn derdejaarsstudenten aan de HKU in Utrecht en zijn erin geslaagd om een origineel concept om te zetten in een boeiende tentoonstelling, waarin een samengaan met zo’n dertig kunstenaars een absoluut verrassend effect oplevert.
Het idee voor dit project ontstond omdat in de tuin bij de moeder van Adam Osman een zeventig jaar oude boom omgehakt moest worden omdat deze ziek was, veroorzaakt door andere bewoners die door grondverlaging de wortels hadden beschadigd. De vraag ontstond: ‘Hoe kan het hout het beste voortleven met betrekking tot zijn omgeving’? Het duurde twee jaar om dit concept verder te ontwikkelen en de diversiteit ervan te onderzoeken. Uiteindelijk bleek het een boeiende metafoor voor de huidige maatschappij en hoe wij met onze natuurlijke bronnen omgaan.

In samenwerking met een bevriende kunstenaar besloot Adam Osman om de stam te verwerken tot plankjes. Maanden lagen deze in een loods te drogen, maar sinds deze zomer werden de plankjes uitgedeeld aan ruim dertig ontwerpers, kunstenaars, fotografen, productontwerpers, waaronder een aantal collectieven. Allemaal werkend in een andere dicipline, om met het gegeven plankje van de boom ‘Daisy’ een werk te ontwikkelen. 

Dankzij een uitgebreid netwerk en de bereidheid van iedereen om kosteloos mee te werken was het mogelijk om dit te organiseren. Het levert een spannende en diverse tentoonstelling op, met overlappingen van verschillende media en nieuwe technieken. Natuurlijk is het onmogelijk om alle kunstenaars te bespreken daarom licht ik een paar van hen uit. Deze werken vallen mij op door de heel persoonlijke draai die de kunstenaars aan hun concept hebben gegeven. 
Foto
Thorwald van den Akker
Thorwald van den Akker (Touché Collective). Van den Akker werkt vanuit zijn fascinatie voor leven en dood. In dit werk heeft van den Akker een vogel gecreëerd die mij meteen doet denken aan het symbool van de kruisinging- en wederopstandings-beelden uit de 16e eeuw. 

Het skelet van een vogel, hangend bevestigd aan een houten plank, met in het midden een gedeeltelijke zwarte achtergrond, wat je het gevoel geeft in het oneindige te kijken. Uit het skelet van de vogel groeit een letterlijke solide basis. Alles verwijst hier naar de levenscyclus.
De kunstenaar vraagt zich af: ‘Creëert dit werk een nieuwe boom? Een kunstwerk?
Foto
Celine van de Boorn
Celine van de Boorn is een andere kunstenaar. Naast haar beeldend werk doceert ze aan de HKU in Utrect. Het werk van Celine van de Boorn gaat over de mens en de manier waarop hij omgaat met zijn natuurlijke omgeving.

Van de Boorn werkt n.a.v. dit project voor het eerst met hout, dit levert een op het eerste gezicht eenvoudig beeld op. Een houten pankje op een tafel, waarin ze een ruimte ter grootte van een kastanje heeft uitgehaald, om vervolgens uit dit resthout een kastanje te kerven die zo knap is gemaakt, dat je denkt dat deze echt is. Door een ‘echte’ kastanje uit het plankje van deze boom te creëeren, laat ze de kastanje boom ‘Daisy’ terugkeren naar zijn oorsprong. Ze heeft in dit werk op een heel geraffineerde en spannende manier de cyclus van ‘de kastanjeboom Daisy’ perfect weergegeven.
Foto
Herman van Borstelen
Herman van Borstelen, grafisch ontwerper, heeft als uitgangspunt in dit werk romantische schilderijen genomen die in de vorige eeuw op boomstamplankjes werden geschilderd en boven de deur gehangen. Van Borstelen heeft hier een intellectuele benadering, het zoeken naar experiment en dialoog. Voor mij geeft het een letterlijke commnunicatie - de handeling van het schilderen - met een abstract concept weer. Er liggen  een aantal van deze kleine beschilderde houten vormen, alle met een ander onderdeel van de boom. Het geeft een interessant beeld en dwingt je om anders te kijken.

De kunstenaar speelt hier met het gegeven  ‘Het printen van een boom op een boom’.
Foto
Ymer Marinus | 'Requim'
Ymer Marinus, veelbelovende gitarist, heeft dit werk de titel ‘Requim’ gegeven. ‘Een Requim', vaak te vinden in opnamestudio’s waar vaak zweverige geluiden door obscure apparaten worden gestuurd. Volgens Marinus bepaalt het concept alles, effectiviteit boven esthetiek. Het requim is ook een muziekstuk voor de doden. De kunstenaar transformeert het concept ‘Daisy’ tot een werkende kastanjehouten EP. Het geluid op de EP is een compositie met als leidend instrument ‘een zingende zaag’ Geplaatst op een tafel zien we een oude muziekinstallatie met daarop deze kastanje houten EP.  (Een EP is een geluidsdrager met materiaal dat te lang is om een single genoemd te worden en te kort om volwaardig muziekalbum te zijn). Het omzagen van de boom, metafoor voor ‘zingende zaag’ wordt hier als een requim gezien, de zang is hier het zingen van de zaag. Mooi concept en geraffineerde uitvoering!
Foto
Studio Duel | 'I love Daisy'
Studio Duel heeft dan weer een heel poëtische benadering, ‘Daisy’ gaf veel en deelde veel, een fundament voor je eerste boomhut, gaf beschutting, zag je eerste zoen en droeg liefdesverklaringen als tatoeages. Studio Duel heeft een bestaande stand display omgebouwd met een toegevoegde applicatie. Dit is een klein microfoontje ingebouwd in de stand. Door er voorzichtig in te blazen reageert het beeld ernaast en verandert het in een alsmaar veranderende tekst, zoals ‘Blaas Daisy nieuw leven in’. Deze tekst wordt op zijn beurt weer weggeblazen om plaats te maken voor een nieuwe tekst. Op een speelse en dubbelzinnige wijze geeft Studio Duel het project ‘Daisy’ weer om dan te laten herleven in 2013.  De App van dit werk is gratis te downloaden.       ​
Foto
Paul Gofferjé | ‘Key to Isla Penibla’
Paul Gofferjé creëerde een paradijs, het kleinste paradijs op aarde, counterpoint en een statement voor de wereld. Een plek waar Gofferjé tot zichzelf kan komen, waar hij kan lachen om mensen en vooral lachen om zichzelf. Een eenvoudig veld getransformeerd tot een fantastische biotoop. Het heeft jaren gekost om dit te ontwerpen en zal overleven als een plek waar te ontspannen. Het werk bestaat uit een inventaris van alle bomen die op deze plek geplant zijn, een kort verslag over wat deze bomen voor de kunstenaar betekenen, neergeschreven op ‘Daisy’s houten plankje, refererend aan de oude stenen tafelen, en een manifesto: Do tree yourself! Creëer je eigen Penibla eiland! Fraai en zorgvuldig uitgevoerd!
Tijdens de tentoonstelling heeft het publiek online de mogelijkheid gehad om te bieden op de kunstwerken. Op 29 november tijdens Hoogtij wordt de tentoonstelling in Het Nutshuis dan feestelijk afgesloten met een openbare veiling waar de hoogste bieder zijn of haar kunstwerk mee kan nemen. Met de opbrengst van deze veiling wordt er een nieuwe boom aangeschaft, en met de gemeente Den Haag is een onderhandeling gaande over de nieuwe plek voor deze boom. Het liefst natuurlijk op een centrale plek in de stad.

Bezoekadres:
Het Nutshuis
Riviervismarkt 5
2513 AM Den Haag
tel: 070 345 90 90
Recensie : Riedstra | kunstenaar | info@riedstra.eu
0 Comments



Leave a Reply.


    Schrijvers

    klik op de schrijvers voor een overzicht van de door hen geschreven artikelen.

    .Riedstra.Gerrit Brand.Lysbeth HofstraWesley FerwerdaIlse van der Wal

    Categories

    Alles
    #avangardistische Kunst
    Avant Guarde Kunst
    #Child Competions
    De Ploeg
    #fotografie
    #Fotomuseum Den Haag
    #galeriehouder
    Groningen
    Groningermuseum
    #H&M
    Koning Willem Alexander
    Kunst
    #Kunst
    #kunstenaar
    Moderne Kunst
    #Ninksy's Art Gallery
    #olieverf
    #provinciegroningen
    #recensie
    #schilderijen
    #schokkende
    #selfie
    #sex Sells
    #surrealistische
    Tentoonstelling
    #Winschoten

    RSS-feed

KunstKrant.nl  Officiële Website Copyright
© KunstKrant.nl 2020
All rights reserved. 
KunstKrant.nl Website is NOT responsible for any external link on the website
Powered by: Uitgeverij Nobelman


                
                  Links
www.brand-communications.nl
www.stadmagazine.nl
www.granturismomagazine.nl
www.kunstkrant.nl
www.nobelman.nl
www.aviazine.nl

​

Contact
KunstKrant.nl | Kunstkrant.be
Emdenweg 3 
9723 TA Groningen

Mobiel: +031 (0)6 50831893

E-mailadres: info@kunstkrant.nl
  • Nieuws
    • Nieuws 2021 >
      • Reportages & Recensies
  • Musea
  • Kunst video
  • Boeken
  • Duitsland
  • Kunstkrant.be
  • Contact
    • Over ons >
      • Missie
    • Adverteren
    • Wie zijn wij?
    • Schrijf voor ons