Zij ontvangen ieder een werkbudget en worden in de gelegenheid gesteld tijdens een werkperiode van vijf maanden nieuw werk uit te voeren, dat wordt tentoongesteld bij de Appel arts centre. Op basis van het nieuwe werk zal de jury medio december 2015 de winnaar bekend maken. De winnende kunstenaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.
De jury heeft de keuze gemaakt uit een lijst van zeventig kunstenaars die deels werden voorgedragen door twintig scouts die daarvoor door het Mondriaan Fonds werden uitgenodigd. Anderen droegen zichzelf voor of werden door een derde voorgedragen. De vier shortlistkunstenaars zijn allen voorgedragen door een scout. De jury was onder de indruk van de hoge kwaliteit van de kunstenaars waaruit zij mocht kiezen. De leden vonden het een feest om tijdens de jurering kennis te nemen van het rijke en gevarieerde aanbod van jonge oeuvres en plannen die nieuwsgierig maken naar meer. Uiteindelijk heeft de jury vol overtuiging gekozen voor drie kunstenaars en een samenwerkingsverband. Criteria die daarbij een rol speelden zijn de kwaliteit van het werk, de vernieuwende houding en het experiment. Ondanks de overlap in onderwerpen en onderzoek werkt elke kandidaat vanuit een geheel eigen positie en benaderingswijze. De jury kijkt vol verwachting uit naar de uitkomst van de werkperiodes van deze kunstenaars en verwacht dat deze kunnen bijdragen aan een interessante ontwikkeling van het kunstenaarschap van de kandidaten.
Kunstenaarscollectief Foundland bestaat uit Lauren Alexander en Ghalia Elsrakbi en combineert beeldende kunst met grafisch ontwerp, onderzoek en tekst. Alexander volgde een masteropleiding aan het Sandberg Instituut en bij het Dutch Art Institute in Arnhem. Elsrakbi volgde haar opleiding bij ArtEZ in Arnhem, gevolgd door een master aan het Sandberg Instituut en een postacademisch onderzoek bij de Jan van Eijck Academie. Sinds 2011 richten zij zich in hun werk op het Midden-Oosten en de Arabische lente. De jury heeft waardering voor de precisie waarmee de kunstenaars hun onderwerp benaderen en de vrijheid waarmee ze beeld en tekst gebruiken om hun ideeën te visualiseren. Foundland werd voorgedragen door Katja Diallo (artistiek directeur Noordkaap, Dordrecht).
Hedwig Houben beëindigde in 2006 haar opleiding aan de Sint Joost Academie in Breda en studeerde daarna aan de kunstacademie in Düsseldorf en bij het HISK in Gent. Haar werk bestaat uit performances, installaties en videoregistraties waarmee zij reflecteert op de waarde en betekenis van kunst, kunstobjecten en beschouwers. De jury is onder de indruk van de wijze waarop Houben refereert aan de representatie en non-representatie van het menselijk lichaam en daarbij op speelse wijze omgaat met de disfunctionaliteit van het lichaam en clichés in de beeldende kunst. Hedwig Houben werd voorgedragen door René Bosma (directeur AKV | St. Joost Den Bosch).
Christian Nyampeta werd geboren in Rwanda emigreerde op jonge leeftijd naar Nederland. Na zijn opleiding bij Artez in Enschede, rondde hij in 2009 een studie af aan het Saint Martins College of Art and Design in Londen en volgt hij sinds 2011 een PhD aan de Goldsmith University. In zijn werk onderzoekt hij hoe individuen en gemeenschappen tot vormen van sociaal georganiseerd geweld komen. Dit leidt tot objecten, beelden, situaties, ontmoetingen, teksten en publicaties. De jury is onder de indruk van de zorgvuldigheid, openheid en de avontuurlijkheid waarmee hij zijn onderwerpen benadert en de wijze waarop hij deze naar het heden weet te brengen. Christian Nyampeta werd voorgedragen door Binna Choi (directeur Casco, Utrecht).
Magali Reus switchte in 2002 van de Gerrit Rietveld Academie naar het Goldsmith College in Londen en doorliep in 2013 en 2014 de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. In haar sculpturen legt zij de relatie tussen consumptiegoederen en het menselijk lichaam, tussen het esthetische en het onvolmaakte. De jury waardeert de intelligente wijze waarop Reus digitale elementen weet te vertalen in fysiek werk. Het werk getuigt tegelijkertijd van humor en kritisch bewustzijn, het is zowel scherp als subtiel. Magali Reus werd voorgedragen door Roos Gortzak (directeur Vleeshal Middelburg). De jury van de Prix de Rome 2015 bestaat uit: Pernille Albrethsen (freelance criticus, auteur en curator), Beatrix Ruf (directeur Stedelijk Museum), Jan van de Pavert (beeldend kunstenaar en winnaar 1987), Francesco Stocchi (conservator moderne en hedendaagse kunst Museum Boijmans Van Beuningen) en Roy Villevoye (beeldend kunstenaar). Voorzitter is Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds. Tentoonstelling shortlist kunstenaars 21 november 2015 – 17 januari 2016 Locatie: de Appel arts centre, Prins Hendrikkade 142 Amsterdam http://prixderome.nl
0 Comments
Leave a Reply. |
Archives
Januari 2022
Categories
Alles
|
KunstKrant.nl Officiële Website Copyright
© KunstKrant.nl 1993 - 2024 All rights reserved. KunstKrant.nl Website is NOT responsible for any external link on the website Powered by: Uitgeverij Nobelman |
Contact
KunstKrant.nl | Kunstkrant.be Emdenweg 3 9723 TA Groningen Mobiel: +031 (0)6 50831893 E-mailadres: [email protected] |